вторник, 9 декември 2008 г.

“Ром ли съм или съм циганин”?

Този въпрос си го задава всеки цветнокож, било то вмирисан или не, въшлясал или не, необразован, многодетен, гладен, турско – цигански говорещ, крадлив, еблив, грозен или красив, нисък или висок, болен или здрав, но винаги весел и щастлив индивид в нашата прекрасна родина и дълбоко преебана държава наречена България. В тази държава някой некомпетентен до небесата политик измъкна незнайно откъде (аз знам от къде, ама ме е срам да го споделя с вас), това смешно название "ром" и го замени със звучното, и така познато и омразно “циганин”. . Най-интересното е, че самите цигани нямат нищо напротив да се наричат "цигани"- просто, защото са си такива , вместо “роми”. Но изтървеш ли се на улицата да наречеш някои от този етнос с истинското му название, рискуваш да бъдеш анатемосан и дори съден от някой ....българин. Да точно така. Българските политици са по-цигани от самите цигани, по- роми от самите роми ..и това само и само заради циганския глас, така ценен по изборно време, и така обезценен в безвремието в което изпадаме всички когато ги изберат и вкарат в парламента, общините, кметствата и други дълбоко корупционни схеми.
И понеже мога да бъда обвинен в подклаждане на расови, сегрегационни и други отрицателни настроения, тук е времето за малко история. Не може да говориш за някого без дори да се опиташ да го опознаеш - това го казват циганите когато ги наречем миризливи и крадливи. Малко ЦИГАНСКА ИСТОРИЯ:
Според някои мастити учени циганите са по произход от Индия, други смятат, че произхождат от някои номадски племена в Иран. Освен, че са номади и бандити, те били прекрасни певци, музиканти, артисти.
Едни от най-успешните циркове по света използват цигански групи за забавление на своята разнообразна по възраст и многобройна по численост публика. За циганските гласове, циганските песни и циганските музиканти няма да говоря. Те са световно известни. Някои автори са превърнали циганските напеви в класика. Например “Чардаш Монти” http://www.vbox7.com/play:b51ca575- - гениална музика. Горан Брегович им отделя значителна част от творчеството си.
За филма “Църна маца, бел котак”, всеки балканец може да каже през сълзи от смях, че се гордее с циганите които авторът описва там.

Ако желаете да се просветите по подробно за циганите – моля заповядайте, ето линк към Уикипедия http://bg.wikipedia.org/wiki/Цигани
И всичко свършва до тук с нашите родни цигани.
Защото драги, читателю, както ще се убедиш по нататък, в това скромно по моему есе, много зависи къде се е родил, развивал, живял, 'па ако щеш и умрял циганина.
"Българския" циганин - в неговото многообразие, е странна смесица от копанари, турски цигани, мукани (румънски цигани), бургуджии, цигани катунари и всякаква нечистоплътна пасмина, която освен, че живее ден за ден както сънародниците си извън граница и по другите бели държави, общо взето няма нищо общо с техния чар и талант.
Другите цигани пеят Руски романси - нашите пеят чалги и маанета (като в основата си са турска народна музика). Другите танцуват прекрасно, обличат се по цигански екстравагантно – нашите са с турски шалвари и друсат здрав кючек, хвърляйки мазни гьобеци (отнася се за жените и мъжете). Другите се къпят – нашите смърдят (принципно те си смърдят дори и да се изкъпят). Да оставим факта, че поради постоянния си не контролиран животински нагон, един циганин може да направи на една циганка неограничен брой деца (за презервативи не искат и да чуят, те обичат "кожа до кожа, и “фсичко фатре”). Така сформираното семейство веднага населява някоя изоставена барака, навес, порутена селска къща - респективно градска къща или неизползван боклукчийски казан, или строшен строителен фургон. И като банда бездомни псета започват да бранят с цената на всичко - предимно с числеността си, така завзетия “имот”. Недай се Боже земята да е общинска - край. Не мож' ги изгони. Появяват се хиляди ромски фондации, европейски такива, както и организации и организацийки за защита правата на циганите от най – различни краища на нашата мила родина. Идват да отразят събитието БТВ, БТ1, Нова и един билюк телевизии. Изобщо става голеем сеир. И циганите остават там, където са.
Ако станат много те образуват квартал. Е тогава става най-"големата" патаклама. Навсякъде в населеният от тях ареал плъзват болести, названията на които са най- разнообразни по своята етимология и семантика. А самите болести се различават и по начин на разпространение и заразяване с тях. Хепатит А, туберкулоза, трипер, сифилис, краста, марсилска треска (разпространява се от кърлежи), кондиломи, спин, ехинокок (кучешка тения)..,Хепатит С, Б, Д, Е, птичи грип, (няма да ми стигнат буквите), псориазис, салмонела, и т.н. и т.н. и други много заразни болести, които в момента дори не мога да се сетя. Недай сe боже обикновен човек - да го наречем нециганин, да замръкне в такъв квартал. Хепатит А ще е най - невинното нещо, което може да му се случи ако замръкне в такава махала. Ако не бъде окраден, наръган с нож, застрелян, пребит с лопата или кирка или брадва, със сигурност бая ще си потрепери, притискайки ръка към носа си, докато намери изход оттам, защото драги читателю ако не знаеш :
Полицията нощем, а и денем няма да я видиш в тези махали. Самите редови ченгета се ужасяват от мисълта да патрулират там. Така, че отбягвайте нощните разходки в циганските махали (освен ако не сте цигани).
Така, да се върнем към причината да седна и да напиша тези редове. А тя е въпросът: Цигани ли са циганите или роми.? Кво е това ром? CD ROM ? Ром – напитка? Ха... между другото “РОМ С КОКА КОЛА” – може да послужи като предизборен плакат в някоя Циганска махала. Не знам какво е РОМ ! Но за това пък знам какво е ЦИГАНИН:
Крадливо, ебливо, необразовано, без желание да се образова, мързеливо, вмирисано, иначе горделиво, страхливо (ако е само ), злобно, плашливо, садистично, егоистично, нахално, арогантно, безбожно, мръсно същество. То не работи. Не плаща данъци. За осигуровки изобщо не говоря. Не плаща нито ток, ни вода (плащаме му ги ние редовните платци). Пари си набавя просейки и крадейки. Ебе жена си. Прави деца и ги пуска да крадат. Те крадат или по чужбина или в нашите големи градове. Полицията не може да направи нищо, 'щото тези крадци са малолетни. Оберат ли те пиеш една студена вода и си ходиш по живо по здраво. Вчера видях един старец да реве с глас към едни нагли циганки –крадли, които го бяха обрали току що. Бяха му взели последните пари. Очите му бяха пълни със сълзи. А гадните крадли се смееха и му викаха - "Какво равеш бе чичо. Нии' какво шъ ядем. Като сми цигни да мрем ли?”
Нямам коментар. В циганските махали има и богати домове. Много малко от тях са изградени с честен труд - за да съм честен трябва да кажа, че познавам и честни и трудолюбиви цигани, но те са под 1%. Собствениците са или мошеници или измамници или интернационални крадци. Върховен орган на циганите е МЕШЕРЕТО. Това за непросветените е циганския съд. Каквото каже мешерето – е закон. В желанието си да живее на всека цена циганина жертва всичко - най вече това което му е най-безплатно – децата си. Прави ги по много, да има ако някое от тях умре. Бие ги. Кара ги да работят като роби, често бащата изнасилва женските, ако не може преди това да ги продаде. Женят се едва ли не още като деца на по 13г. -14г., че и по- надолу години. Така наречената сватба не е вписана в никакви регистри. Да си женен при тях означава, че са се събрали една тумба хора, яли са и пили без прекъсване няколко дни. След обичайният цигански бой, характерен за всяка циганска сватба, “младоженците” заживяват заедно. И това е. Това значи женени. Булката струва пари (демек купува се) в буквалния смисъл. Как да не ги заобичаш?
Как да не се влюбиш в циганите а? Не знам за вас, но аз съм убеден, че колкото и роми да съберете в една махала тя така и няма да може да се нарече РОМСКА, а ще си остане ЦИГАНСКА. В този ред на мисли стигаме и до разковничето на това скромно есе. Няма РОМИ ..само ЦИГАНИ. Дали да ги обичате, псувате, мразите или ебете. Всеки избира сам за себе си.
Аз вече избрах!!!!



БЪЛГАРИН

2 коментара:

Анонимен каза...

А сигурен ли си че си Българин ?
Имай си на пред вид , че България е била под турско ИГО 500 години , и е била ебана не от българин а от турчин.
Какъв българин си ти ?!


Аз честно казано незнам какъв съм но немога да се нарека "Българин"

Николай Николов каза...

Относно "Аналнонимен":
Честно казано, ако не знаеш к`ъв си и не можеш да се наречеш Българин, просто се махай от България! Имайки предвид (а не "Имай "си" и на предвид" - научи Български език! )ориентацията на ориенталските ни комшии, бих казал, че от педалско анално ебане семе не покълва и деца не се раждат... :) :) Всеки истински Човек и истински Българин чувства дълбоко вътре в Душата си какъв е и какви са корените му - защото Българският Дух е във всеки от Нас!