вторник, 28 април 2009 г.


THINK GREEN?!


“Ако споделяте кенефа по едно и също време, по голяма нужда с любим човек в продължение на 6 години, ще спестите 300 млн. тона тоалетна хартия и респективно ще спасите от изсичане 350 000 млн. акра гори”


“Ако акате цяла година в кофа, като си хвърляте лайната през терасата, ще помогнете: първо - за доброто наторяване на почвата в градинките пред блока, а също и ще намалите консумацията на питейна вода за непитейни нужди, като спестите 7,5 млн.м3 чиста вода."


"Ако пишете на каменно сандъче, пълно с пясък, като ползвате собствената си урина вместо лист хартия в продължение на 8 години, ще спасите от изсичане 35 млн. дка. гори. Вмирисаният пясък трябва да рециклирате, като връщате в морето. То и без това е солено и мирише ( особено силно близо до южния плаж на Варна). Тези, които нямат море, да си го слагат в саксиите.”


“Ако се къпете само когато падне дъжд през лятото, а през зимата не, в продължение на ...колкото издържите, докато припаднете от собствената си смрад... ще спестите 350 трилиона делено на 18,5 пи корен квадратен от 16..., а не 17 – 18 хиляди м3, при това чиста питейна вода, която е със съмнителни показатели.”


“Ако не си миете ръцете, след като сте ходили до тоалетната по голяма и малка нужда и след това се храните с немити ръце, и изобщо не си миете ръцете в продължение на 3,6 месеца , рискувате да умрете или от стомашно-чревно заболяване съпроводено с обилна диария, след която, ако оцелеете също не трябва да си миете ръцете, или от вирусна инфекция, или от свински грип, (щото ще сте мръсен и ще миришете по-гадно и от свиня), или от незнам какво още...може би “проказа”, НО ще спасите от изсичане 350млрд. тона "горска хартия" (или гора, преди да стане на тоалетна хартия) и ще спестите 300 млн.м3 чиста питейна вода, която движейки се през 120 годишната ни водопреносна мрежа, със сигурност не е достатъчно чиста за да си правите този труд.”


Всички тези "гениални" идеи са инспирирани от рекламата, която тече по нашата телевизия (няма да казвам коя)... "Ако споделиш душа си с любим човек....и т.н.” Смятам, че тези идеи са също толкова "добри", колкото и тази, която тече по медиите. Ако имате други идеи в този стил , ще се радвам да ги споделите.

А сега сериозно. Като дипломиран магистър по екология и опазване на околната среда към Техническия университет в град Варна, подкрепям на 100% идеята “Think Green”, при условие, че идеите си струват усилията и в тях има вложен поне малко мозък. Надявам се, че на всички е ясно, че идея която не предвижда влагане на пари, ще звучи по гореописания начин. Крайно време е да се разбере, че зад екологичното мислене трябва да стоят пари и време, особено за нация като нашата. Разделното събиране е страхотна идея, но с отвратително изпълнение. Трябват МНОГО време и средства за да накараш едно поколение, което цял живот е изхвърляло кофите си с боклук през балкона, да започне да хвърля в ЕДНА кофа, а чак след това да преминеш на ТРИ. Какво и е лошо на идеята, вместо да депонираме боклука си в село Въглен и от километри там вонята да ни задушава, да имаме завод за рециклиране на отпадъци. При този процес да се добиват : енергия под форма на топлина, да се рециклират черните и цветните метали от отпадъците, рециклиране на пластмаси и стъкло. Да, ама зад тази идея трябва да застане някой от община Варна. И да застане не толкова с пари, пари може и да се намерят от Еврофондовете, ами с желание и авторитет. Ама нема, нема ДАЛАВЕРА в тая работа. По-лесно е така да го хвърляме боклука и да го зариваме с багери. Идеи като не ви достигат, наемете си хора, които да ви ги дадат. От моя випуск, от 180 човека, криво ляво едва 30 завършиха. И всичките работим не като еколози. Що ли? Ми щото ми даваха 120лв. заплата за знанията дето съм ги трупал 5 години. Казах им да си ги заврат някъде тия 120лв. и започнах друга работа. Яд ме е, ама такава ни е българската действителност. Хайде, давайте идеи. Само дано някой застане зад тях с душа, сърце и авторитет. А пари, пари може и да се намерят.....ако не ги откраднат преди това!

5 коментара:

Mariq Valcheva каза...

Бравооо, браво! Оценка 6 по шестобалната. Проблемът е много актуален и не трябва никой от нас хората да го подминава. Решението е, че всеки от нас трябва да поработи и то много здраво над своята екологична култура, да показва със всяко свое действие, че е съпричастен с опазването на околната среда. Трябва да се научим да мислим за децата си и внуците не само като им осигурим дом и пари, ами да направим така, че и те да могат да се любуват на зелените поля, красивите гори, чистите реки, Величествения Балкан, синьото небе и прекрасното море!

Steliyan каза...

Нойо, най-лесно и най-екологично ще е да правим като Бойко Борисов в София, но пък може да ни съди за авторски права и няма да е евтино. За това викам - да си събираме боклука и да го изхвърляме я в Шумен, я в Добрич, а те да му мислят!

Noyo Noah's Ark каза...

Стелка, чудесна идея в стил " Да се изсерем в двора на съседите". Напълно в стилистиката на "Think Green"!

Andrey Rusev каза...

нещо не ми става ясно, при условие, че си магистър специалност Екология съм Техническия университет, не е ли е по-добре ти да предложиш разумни идеи, вместо да парадираш със желанието на хората да помогнат някакси и да перифразираш техните предложения!?! не съм ти чел целия блог, може и да си писал някъде назад във времето....

Noyo Noah's Ark каза...

Digital Rebel не е нужно да четеш целият блог. Според мен ще е загуба на време:))По - добре прочети по-внимателно целият пост.А що се отнася за даването идеи.Голяма част съм давал не тук, а там където ще хванат дикиш.И част от тях бяха реализирани от община Варна за съжаление не под моето име.Историята е дълга и сега ми даваш хубава идея за следващ мой пост.:))