понеделник, 27 април 2009 г.

ПОМОЩ! ДЕЦАТА СЕ БИЯТ!


Имам един приятел, който преди години беше военноморски тюлен! За тези, които не са от Варна само ще уточня, че това са служители на свръхсрочна служба от поделението в Каменар – “ТИХИНА”. Тези елитни военни служители се обучават на висше военно дело, като освен стандартното, което могат всички десантчици (барети), те го могат и във вода, т.е. воден десант. Подготовката на всички командоси минава през специална учебно-тренировъчна програма, която включва основно леководолазна подготовка, скокове с парашут, огнева подготовка и тренировки по бойни изкуства без оръжия. Командосите са тренирани и за преодоляване на големи разстояния по суша, специализиран ръкопашен бой (включително ръкопашен бой срещу многоброен противник), подводен ръкопашен бой, управление на танк, подготвени са и за оцеляване в екстремни условия през всички сезони на годината, при пълна липса на провизии и т.н. и т.н.

Та този мой приятел се пенсионира на 30 години. И в момента работи като охранител към частна агенция. Един ден, прибирайки се с колата и детето си на задната седалка (10 годишно момченце), бил засечен от едно БМВ и без да иска го ударил леко. Веднага от БМВ'то излезли 3-4 млади здрави момчета. Излязъл и той и преди да се извини за станалото, един от “петлетата” му забил страхотен шамар. Няма да ви кажа, какво му е идвало да направи. Няма да ви кажа и какво може да направи, само с голи ръце срещу 5 – 6 човека, няма смисъл. Само ще ви кажа, че този “луд тихинаец”, както обичам да го наричам, е стиснал зъби, навел глава и казал “извинявай “ на боксьорчето, което го е ударило. След като са оправили финансовите подробности от произшествието, се качил в колата, където детето му го попитало: “Татко, този защо те удари?!” Тихо му отговорил, че понякога така става в живота и е по – добре да не се отвръща на такива хора, за да не стане по – лошо.

Запитах се как бих постъпил аз?! Имайки предвид, че не мога и на половината от това, което може той в бойна обстановка - сигурно по същия начин. Как се реагира на агресия - нима също с агресия? Или с примирение? Какво става при едно меле? Ако не те убият в мелето с нож или не те застрелят, със сигурност, най-малкото ще получиш лека или не дай се боже средна телесна повреда. А ако деца станат свидетели на това меле? Какъв пример мислите, че ще запомнят, когато някой им каже в училище "ти к'во ме гледаш, бой ли искаш?” Защо се бият децата? Ми защото от всякъде ги залива информация, която бъка от насилие. Погледайте малко анимационни филмчета по Картун нетуърк или по Джетикс, и ще се хванете за главата. Всяка втора дума е, “глупак”, “ще те убия”, “ще те унищожа” и т.н. И това е за аудитория от 3 години нагоре. В детската градина, племенника ми щял да убие един от своите връстници. Скочил на гърба му, докато бил на земята и тръгнал да го души като изкривил главата му назад. И като го попитах защо, отвърна, че такава им е играта. Така правели “звездните рейнджъри”. Какви примери имат децата ни: мутри, чалга певици, градски келеши, (които са си чиста проба селски келеши), “звездни рейнджъри”, “кеч борци”, наркодилъри, батковци - алкохолици от по–горните класове, пияни татковци, които бият майките им вечер, като се приберат от работа, разведени родители и т.н. От всички, най-страшна е ТЕЛЕВИЗИЯТА. Тя достига до най много хора, след това е интернет. Смята се за геройство в училищата да пребиеш съученик или съученичка, да го заснемеш на мобилния си телефон и да качиш клипчето в интернет за да го видят всички – какъв герой си?! Медиите са ДЛЪЖНИЦИ на децата ни. И няма да могат да се издължат за един човешки живот време. Пазете си децата, и внимавайте какво гледат. Интересувайте се какво правят, когато не сте с тях. Ако трябва съветвайте се с психолог при проблеми. Все някой, все някъде трябва да постави началото на края на детската агресия.

2 коментара:

Sibo каза...

Как ще реагираш ти, има 2 начина.
или ще се заключиш в колата или ще го отнесеш, като се направиш на петле. Control yourself послание от blogmasa.com ;)
Щастието е да не приемаш нищо на сериозно!
Никос Казандзакис

Steliyan каза...

Моят любим тюлен Ричард Марчинко казва "Обичам болката, да обичам я - щом ме боли значи все още съм жив"... Марчинко обаче определено би ги размазал, като накрая не би пропуснал да се изпикае отгоре им. Не подкрепям насилието, но когато го можеш - трябва да го показваш, респекта се печели. А това, че "чичката" е позволил да му нашибат шамара е просто защото е бил с детето и е искал да е по-тих от тревата - да не дава кофти пример... Хм? Ама пък примерът "Преклонена глава сабя не я сече" е много пораженчески и 600 години вече го следваме... тъпоооооо...